Maria

Publicerad 2014-02-28 07:04:00 i Festa & fira,

 
Idag har jag namnsdag tillsammans med säkert en tredjedel av övriga Sveriges kvinnliga befolkning. Nä siffran var en ren gissning från min sida men det är många vars körkort eller id-handling pryds av namnet Maria. 
Så grattis till mig själv och alla ni andra! 
 
För egen del tänker jag spendera min första namnsdag för i år med en arbetsdag samt en mycket efterlängtad afton hos min vän S. Hon har nämligen bjudit in till pyjamasparty i sann 90-talsanda. Jag ser fram emot att istället för en stel klänning som snor sig om benen få svida om till det mjukaste av plagg. Det blir förutom pysse-mys också filmen Bridesmaids och tacos. Klassiskt och smått fantasilöst, men ack så gött det kommer bli. 
 
Glad fredag allesammans! /K
 

Processen

Publicerad 2014-02-27 21:45:51 i 60-talsvillan,

God mat lagad i ugn är lite som kaffe var under andra världskriget för oss just nu. Det känns som en frihet att inte behöva knöla ner sig för trappan och styra i en småkall källare för att komponera ihop en enkel frukost. Jag pustar ut och tittar på bilderna som berättar vårt köks förändring sedan i början av november:
 
Vi började med att riva ut all den gamla köksinredningen som var rejäl. På den tiden byggdes det inget halvhjärtat, inget kom från platta paket och varenda lösning var placerad där med eftertanke och kärlek. Så kändes det i alla fall då det krävdes kraft för att få ut lassen med massiva skåp. 
Därefter följde en vedervärdig period då allt kändes som processen sov. Dessvärre la vi all ledig tid i köket där slipning och spackling blev våra tillfälliga smeknamn. När tapetväven kom på väggen och senare också den karamelliga färgen började det kännas på gång igen.  
En vän och golvläggare skapade mitt drömgolv och gjorde det perfekt. När tak och väggar fått färg kände vi åter hopp då de första skåpen monterades på plats. 
Jag minns hur skönt det kändes när det såg ut så här! Nu får jag snarare ångest av röran, den ständigt lysande bygglampan och sladdar med el som väntade på inkoppling. 
Sista momenten innan kakling som var första steget in på upploppet. De sista veckorna var mest givande då det varje dag hände något nytt i vårt kök. 
Bästa platsen numera. På mormors gamla köksstolar med utsikt över gatan fylld av tegelvillor och en god frukost framför näsan. 
 

Långsam snabbmat

Publicerad 2014-02-26 10:20:00 i Bakar, lagar & äter,

 
Det var ingen regel, likt McDonalds, att maten skulle stå på brickan senast en minut efter beställningen gjorts i fredags inte. Nej, nej, det var med noggrannhet vår fredagsmiddag lagades ihop till egna hamburgare och hamburgerbröd. En riktig tio-poängare som jag snart hoppas min hemmakock skriver på menyn igen, gärna i samband med några gäster på besök. 
/K
 

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela